SPEEHUIS

Het SPEEHUIS vormt de woning en het kantoor van SPEE architecten. Het ontwerp en materiaalgebruik laten de woning volledig in de bosrijke omgeving opgaan. De woning en het kantoor zijn energieneutraal en vooruitstrevend gebouwd met circulaire en biobased materialen. De gevel en het hellend dak van het SPEEHUIS zijn afgewerkt met Bamboo X-treme® gevelbekleding, geïnstalleerd op het Grad verdekte en demontabele installatiesysteem.

Circulair en biobased

De keuze voor de bamboe gevelbalken, gemonteerd op het Grad installatiesysteem, past volledig bij de uitgangspunten van het SPEEHUIS: energieneutraal bouwen met gebruik van circulaire en biobased materialen. Bamboo X-treme® bestaat voor meer dan 90% uit thermisch gemodificeerde bamboe strips. Tijdens de groei neemt bamboe veel CO2 op, dat opgeslagen blijft gedurende de levensduur van het materiaal. Rondom de woning is 9 m3 Bamboo X-treme gevelbekleding toegepast. Dit staat gelijk aan 15.736 kg CO2: dezelfde CO2-uitstoot als 132.235 km gereden in een middenklasse auto.

Speehuis bamboe gevelbekleding

Snel hernieuwbare bamboe gevelbekleding

Naast de CO2-opname is de snelle hernieuwbaarheid van bamboe een ecologisch voordeel: MOSO bamboestammen kunnen al na 4-5 jaar worden geoogst. Na de oogst sterft de bamboeplant niet af en vindt er geen ontbossing plaats. Integendeel, op de moederplant zullen meer en sneller nieuwe stammen groeien. Zo kan bamboe jaarlijks worden geoogst en is een bamboeplantage duurzaam en fairtrade voor de boeren. Stel dat de levensduur van de gevelbekleding op 25 jaar wordt bepaald – de periode dat MOSO® garantie geeft op het materiaal-, dan groeien de bamboestammen minstens 5 keer terug.

Bamboe gevelbekleding op Speehuis

Gevelbekleding op circulair systeem

Installatie op het Grad verdekte en demontabele installatiesysteem maakt de gevelbekleding ook voor de toekomst circulair. De bamboe gevelbekleding en het aluminium installatiesysteem kunnen eenvoudig worden gescheiden en apart gerecycled worden.

Speehuis bamboe gevelbekleding

“High density” bamboe van MOSO® is in mijn ogen één van de meest duurzaamste biobased producten die er op dit moment zijn. Door zijn unieke eigenschappen blijft het ook op langere termijn mooi, mits goed gedetailleerd.”

Bart Spee, SPEE architecten
Bezoek website

Stabiel bamboe hout past in een eigentijds design

Het ontwerp van de façade van de woning en het kantoor is zeer zorgvuldig uitgewerkt, waarbij goten en lekdorpels zijn weggewerkt en alle latten van dak en gevel naadloos in elkaar doorlopen. Door de ruimtelijke opzet, de compositie van grote ramen, de veranda’s met overkappingen en de natuurlijke uitstraling ontstaat er een uniek en eigentijds woon- werkgebouw. Dit ontwerp vraagt om een materiaal dat zeer stabiel, hard en maatvast is. Bamboo X-treme voldoet aan deze eisen en is zelfs harder dan de meeste houtsoorten. Het relatief nieuwe materiaal heeft zich reeds bewezen als terrasplank, met circa 6 miljoen m² terrassen geïnstalleerd wereldwijd, en wint snel terrein als gevelbekleding. Net zoals andere natuurlijk materialen zal Bamboo X-treme®, bij blootstelling aan de weersomstandigheden, vergrijzen. Dit zorgt voor een mooie, natuurlijke uitstraling.

Project informatie

Installatie
Fotografie
Ossip van Duivenbode

Geïnteresseerd?

Overweegt u bamboe en heeft u advies nodig? Neem dan contact op met één van onze MOSO® Bamboe experts.

Edwin van Houten
Area Sales Manager MOSO International BV, Benelux

Neem contact met ons op

Instagramfeed

Go to top