Internationale luchthaven Madrid

Internationale luchthaven Barajas Adolfo Suárez in Madrid is de op een na grootste luchthaven in Europa en het grootste bamboe referentieproject ter wereld tot nu toe. Het gebogen bamboe plafond in Terminal 4, dat werd toegevoegd tijdens de renovatie die in 2005 werd voltooid, is het herkenningspunt geworden van de luchthaven met miljoenen passagiers per jaar.

Project informatie

Design
Rogers Stirk Harbour + Partners – Estudio Lamela Arquitectos
Installatie
Lindner Group
Toegepaste producten

Focus op bamboe

Vanaf het begin was het duidelijk dat de nieuwe terminal toekomstbestendig en duurzaam moest zijn en de passagiersstroom door de luchthaven effectief moest ondersteunen. De beroemde architect en Pritzer-winnaar Richard Rogers was verantwoordelijk voor het ontwerp van Terminal 4 en had al vroeg besloten om bamboe te gebruiken voor de bekleding van het plafond. Het plafond moest voldoen aan de hoogste Europese brandveiligheidsnorm M1. Bovendien moest het plafond een gebogen golf vormen, wat grote technische eisen zou stellen aan het te gebruiken materiaal.

Meer voordelen van bamboe

Nieuw bamboe product om aan de hoge eisen te voldoen

Uiteindelijk kon alleen MOSO® aan alle eisen voldoen met een nieuw product dat werd ontwikkeld: bamboe fineer gecombineerd met glasvezel. Alleen dunne bamboe-fineervellen konden worden geïmpregneerd om de brandveiligheid te garanderen en toch de nodige flexibiliteit te bieden voor de gebogen vormen. Voor gebruik in de nieuwe luchthaventerminal van Madrid moest MOSO® grote veranderingen aanbrengen in delen van de verwerking van de bamboe strips en een structuur van kruisslaags verlijmd fineer ontwikkelen om aan de stabiliteitsbehoeften te voldoen. Deze ontwikkelingen kosten ongeveer twee jaar werk in nauwe samenwerking met de bamboe leverancier, architecten van Richard Rogers en Estudio Lamela en installatiespecialist Lindner.

Meer informatie over certificeringen
Bamboo ceiling in Madrid International Airport

"Het plafond bestaat uit 100 mm brede planken van meerlaags MOSO® bamboe fineer. De visuele kwaliteiten van dit materiaal geven T4 zijn bijzondere karakter. Bamboe heeft als bijkomend voordeel dat het zeer duurzaam is".

Simon Smithson partner bij Rogers Stirk Harbour + Partners hoofdarchitect van de Internationale luchthaven Madrid Barajas T4

Duurzame maatregelen

De renovatie van Terminal 4 was ook succesvol vanuit een ecologisch oogpunt. Een aanzienlijke vermindering van de energiebehoefte was een van de belangrijkste doelstellingen. Er werden echter nog een aantal andere milieuvriendelijke maatregelen genomen, zoals de installatie van een regenwateropvangsysteem. Bamboe als natuurlijk en duurzaam bouwmateriaal speelde ook een rol in het totale duurzame concept. Bamboe is een onuitputtelijke bron, met een groei tot een meter per dag.

Meer informatie over duurzaamheid

Bamboe plafond monument van de luchthaven

Bamboe is het dominante optische element van de terminal. De indrukwekkende plafondconstructie, die 25 voetbalvelden groot is, doet denken aan een bladerdak van een bos en wordt ondersteund door verschillend gekleurde stalen “boomstammen”. Bamboe, met zijn van nature mooie uitstraling, is van oudsher synoniem voor rust, stilte en innerlijke balans en is bedoeld om een positieve reiservaring te creëren in een ontspannen sfeer. Geen wonder dat de luchthaven in de loop der jaren verschillende bouw- en designprijzen heeft gewonnen.

MOSO® Bamboe Plafond Panelen

"In architectonische termen ontwierpen ze een prachtig gebouw dat een impact heeft op iedereen en creëerden ze een werkelijk functionele en efficiënte luchthaven die de passagiersstroom door het gebouw vergemakkelijkt."

Jose Manuel Hesse Martin, Plan Barajas Director
Lees hier meer...

Geïnteresseerd?

Overweegt u bamboe en heeft u advies nodig? Neem dan contact op met één van onze MOSO® Bamboe experts.

Sara Monge
Area Sales Manager MOSO Europe S.L.U., Spanje & Latijns Amerika

Contact
Go to top